Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Maarit Leskelä-Kärki: ”Ihmiselämän sisin tuoksu.” Miten tarina toisen elämästä syntyy?

11.07. klo 10:00 - 11:00

LUENTO: Maarit Leskelä-Kärki

”Ihmiselämän sisin tuoksu.” 

Miten tarina toisen elämästä syntyy?  

Elämäkerta on keino muistaa ja kertoa ihmisen inhimillistä olemisen tapaa sekä tutkia elämää. Se on samaan aikaan totuudellista ja vääristynyttä, sillä kokonaisen elämäntarinan eheä kertomus on mahdottomuus. Esitelmässäni pohdin elämäkertaa lajina sekä ennen muuta elämäkertakirjoittajan roolia toisen elämän äärellä. 

Filosofi Adriana Caveron mukaan meidän identiteettimme rakentuu sitä kautta, että joku toinen kertoo elämästämme. Näin syntyy kerrottu minuus, jolloin näemme itsemme toisten silmin. Samalla tavalla elämäkerran kirjoittajaa ajaa tavoite muodostaa elämästä tarina ja kertoa se houkuttelevasti. Mutta millaisia eettisiä haasteita tämä tarinan muodostamisen vaatimus aiheuttaa? Voiko kaikkien elämästä kertoa hyvän tarinan? Salliiko tarina tylsyyden, tasapaksuuden, tapahtumattomuuden?  

Olen kiinnostunut elämäkerran kirjoittajan ja kohteen välisestä suhteesta. Siinä missä jokaisen ihmisen elämä on ainutkertainen, myös jokainen elämäkerta on ainutkertainen. Tarkastelen sitä, minkälaisia prosesseja meissä käynnistyy, kun kerromme toisesta, kun sukellamme toisten elämään. 

Tuon esitelmässäni esiin elämäkertakirjoittamisen historiaa ja nykyhetkeä kotimaisen kirjallisuuden kentällä, ja kysyn, kenellä on oikeus kirjoittaa toisen elämästä ja keiden elämästä ylipäätään kirjoitetaan. Pohdin myös omia ratkaisujani, kun olen kirjoittanut elämäkerrallisia tutkimuksia muun muassa Krohnin sisarista, Tyyni Tuuliosta, Tove Janssonista ja Aarni Koudasta.

Filosofian tohtori Maarit Leskelä-Kärki on kulttuurihistorian ja elämänkerronnan dosentti Turun ja Lapin yliopistoissa sekä kulttuurihistorian yliopistonlehtori Turun yliopistossa. Hän on tehnyt elämäkerrallista tutkimusta useista suomalaisista kirjailijoista sekä tutkinut elämäkertakirjoittamisen historiaa ja käytäntöjä teoksessa Toisten elämät. Kirjoituksia elämäkerroista (Avain 2017). 

VAPAA PÄÄSY

TERVETULOA!

Kuva: Milka Alanen

Tiedot

Päivämäärä:
11.07.
Aika:
10:00 - 11:00

Tapahtumapaikka

Tuulentupa
Tuulentuvantie 3
Kustavi, 23360
+ Google Map