På svenska

Om evenemanget

Litteraturveckan ’Volter Kilpi i Gustavs’ är ett mångkonstnärligt litteraturevenemang som är tillägnat författaren Volter Kilpioch som har arrangerats sedan 1999. Kustavin kirjallisuusyhdistys ry ansvarar för arrangemangen kring evenemanget. 

Nästa sommar ordnas litterarurveckan 13.–17.7.2022. Teaterregissören, pjäsförfattaren och författaren Elina Kilkku firar sitt 20-års konstnärsjubileum nästa sommar och debyterar som evenemangets konstnärliga ledare.

Programmet under festivalen består av publika föredrag och diskussionstillfällen, olika teatergruppers föreställningar, musik, utflykter till lands och till sjöss i Volter Kilpis landskap samt andra programpunkter. Den säregnalitteraturfestivalen är känd för sitt högt kvalitativa men lättillgängliga program och hemtrevliga stämning. Den somriga skärgården erbjuder storslagna ramar för evenemanget!

Tema 2022

Temat för litteraturveckan ”Volter Kilpi i Gustavs” sommaren 2022 är Konsten räddar världen. Med detta tema vill vi lyfta upp den glädje konsten sprider och visa hur konsten kan förändra världen.

Under Kilkkus period kommer besökarna att få uppleva karnevalglädje, element av spektakel och delaktighet i social gemenskap med blicken riktad mot samhällsdebatt. Kilkku kallar sin konstnärliga linje för en kombination av politik och paljetter.

Med det nya temat för litteraturfestivalen som ordnas nästa sommar redan för 24:e gången påstår vi djärvt att konsten räddar världen. Konsten bildar en väg till lycka, tröst och bemötanden som kan förändra världen. 

– För mig innebär temat såväl uppriktig tro på att konsten gör oss gott och kan förändra världen som mild provokation. Genom konsten kommunicerar vi, blir hänförda och försöker förstå saker som inte kan namnges, belyser Kilkku årets tema. 

 

Om projektet "Tvåspråkig Gustavs" 2019-2022

Under perioden 2019-2022 är vi med i Svenska kulturfondens strategiska program Hallå! som främjar språkkunskaper i finska och svenska. Vårt projekt heter ”Kaksikielinen Kustavi/ Tvåspråkiga Gustavs”. Gustavs har en färggrann tvåspråkig historia.  

 
 Projektet lyfter fram Gustavs tvåspråkighet och gör svenska språket en del av litteraturfestivalens program för tre år 2019-2022. Projektets mål är att förstärka den lokala identiteten samt förståelsen mellan olika språkgrupper. Besökare kan lära sig känna Gustavs tvåspråkiga historia genom olika program, t.ex. föreläsningar och utflykter.

Se hel program på finska ner