Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kimi Kärki: ”Homma on kovassa nousussa!” Fasismin lumo ja mytologisoiva tarinallistaminen suomalaisessa kulttuurissa

11.07. klo 11:15 - 12:15

LUENTO: Kimi Kärki

”Homma on kovassa nousussa!” Fasismin lumo ja mytologisoiva tarinallistaminen suomalaisessa kulttuurissa

Suomalainen fasismi on suurelta osin pysynyt marginaali-ilmiönä, eikä ainakaan toistaiseksi ole muodostanut suoraa ja uskottavaa uhkaa demokraattiselle parlamentarismille, kenties 1920–1930-lukujen vaihteen Lapuanliikettä lukuun ottamatta. Fasismi on kuitenkin saanut Suomessa eri vuosikymmenillä monenlaisia ilmaisumuotoja. Omassa tutkimuksessani olen tarkastellut ennen muuta 1990-luvun uusnatsismia, viimeaikaista pohjoismaisten mytologioiden symbolistista valjastamista propagandakäyttöön sekä näihin kohdistunutta antifasistista huumoria. 

Esitelmässäni kontekstoin näitä tapausesimerkkejä osana natsismin pimeän perinnön esteettistä jatkumoa ja rakennan eräänlaisen groteskin kertomuksellisuuden verkon uusnatsismin ympärille. Fasistinen voimanpalvonta, eurooppalaiset sankarikultit, rasismi, okkultismi, pseudotiede ja salaliittoteoriat tuottavat luottamuksen jälkeiseen aikaamme kaoottisen ja populistisen tunneilmaston, jossa internetissä voimaantuva äärioikeistolaisuus kohtaa siihen kohdistetut satiirit.

Tämä ristiriitainen kuvasto kaipaa analyysia ja herättää tunteita: pahuus, yöllisyys, joukkoliikkeet, symbolit ja yksinkertaiset ”totuudet” ovat kiinnostavia ja saattavat myös vietellä mukaansa jo voimallisen estetiikkansa kautta. Tarvitsemme lisää mediakriittistä tutkimusta ja historiatutkimuksellista ymmärrystä taustoittamaan tämän esteettisen lumon syitä. 

Miksi lumoudumme, mikä tekee tietyistä kuvastoista tunteita herättäviä? Johtamassani hankkeessa Fasimin lumo ja affektiivinen perintö suomalaisessa kulttuurissa (Koneen Säätiö, 2021–2024) olemme tarkastelleet näitä aineistoja niin tieteen kuin taiteen keinoin.

Filosofian tohtori Kimi Kärki on turkulainen kulttuurihistorioitsija, joka toimii lehtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa (kulttuurinen musiikintutkimus) ja on kulttuuriperinnön tutkimuksen dosentti Turun yliopistossa sekä alue- ja kulttuurintutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut erityisesti populaarimusiikin historiaa, kuviteltuja tulevaisuuksia sekä totalitaristisia audiovisuaalisia spektaakkeleita.

VAPAA PÄÄSY

TERVETULOA!

Tiedot

Päivämäärä:
11.07.
Aika:
11:15 - 12:15

Tapahtumapaikka

Tuulentupa
Tuulentuvantie 3
Kustavi, 23360
+ Google Map