Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Sanna Nyqvist: Rannalla -miten kirjailijat löysivät meren?

13.07. klo 10:00 - 11:00

KIRJAILIJAVIERAS:

Sanna Nyqvist:

Rannalla – miten kirjailijat löysivät meren

Rantoja pidettiin pitkään syrjäisinä ja vaarallisina paikkoina, kunnes 1700-luvulta alkaen ne löydettiin uudelleen. Syntyi uudenlainen rantakulttuuri, joka korosti meren äärellä oleskelun tervehdyttävää vaikutusta. Rannoille matkustettiin toipumaan ja viihtymään.

Romaanikirjailijat olivat eturintamassa kuvaamassa uutta rantakulttuuria. He kertoivat, miten merimaisemaa tulee katsoa ja ihailla, miten rannalle muodostuvissa seurapiireissä toimia. Heidän teoksissaan hahmottuu se kehityskulku, jonka myötä merenrannoista on tullut meille erityisen rakkaita maisemia, joihin palaamme kerran toisensa jälkeen.

Uudessa teoksessaan Rannalla: miten kirjailijat löysivät meren (Tammi 2024) tietokirjailija ja kirjallisuudentutkija Sanna Nyqvist matkustaa rannoille Jane Austenin, August Strindbergin, Marcel Proustin, Virginia Woolfin ja Tove Janssonin seurassa. Kaikille näille kirjailijoille merenrannat olivat tärkeitä paikkoja. He viettivät aikaa meren äärellä ja sijoittivat useita teoksiaan rannoille. Rannat ovat romaaneissa dramaattisten käänteiden ja kirkkaiden oivallusten paikkoja. Rannoilla kohdataan muukalaisia ja löydetään aarteita. Rannoilla näkyvät myös ihmisen jäljet: luonnonpaikat katoavat rakennusten alle ja meren likaantuminen muuttaa ympäristöä.

Kaunokirjallisuus auttaa näkemään sen, miksi rantojen suojelu ei ole vain ympäristötiedon aluetta. Rannat ovat tärkeitä ekosysteemeinä mutta myös kulttuurisina ympäristöinä ja tunnemaisemina. Rantoja kohtaan tuntemamme nostalgia voi olla rakentava voima, joka auttaa meitä muuttamaan toimintaamme, jotta emme kadottaisi näitä uhanalaisia maisemia.

* * *

Sanna Nyqvist on tietokirjailija ja yleisen kirjallisuustieteen dosentti Helsingin yliopistossa sekä saariston kesäasukas Sipoossa. Hän työskentelee parhaillaan projektitutkijana Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa. Hänen tutkimusaiheisiinsa kuuluvat merellisen kirjallisuuden lisäksi tekijyyden ja tekijänoikeuksien kysymykset, joita hän on käsitellyt muun muassa teoksessa Kirjalliset väärennökset (2018, yhdessä Outi Ojan kanssa). Nyqvistin edellinen tietokirja Räjähdemiehen perintö (2019) käsitteli Nobelin kirjallisuuspalkintoa ja sen vaikutuksia.

Kuva: Markko Taina

VAPAA PÄÄSY

TERVETULOA!

Tiedot

Päivämäärä:
13.07.
Aika:
10:00 - 11:00

Tapahtumapaikka

Tuulentupa
Tuulentuvantie 3
Kustavi, 23360
+ Google Map