Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Minä kirjoitan, minä kirjoitan – monologi Helvi Hämäläisen elämästä

11.07. klo 18:00 - 20:00

Hillevi Kilpeläinen ja työryhmä:

Minä kirjoitan, minä kirjoitan – monologi Helvi Hämäläisen elämästä

Minä kirjoitan, minä kirjoitan – monologi Helvi Hämäläisen elämästä on monikerroksinen monologi, jossa Hillevin elämän tapahtumat kietoutuvat Helvin elämän kiihkeisiin tunnelmiin tuoden näyttämölle voimakkaita tunnelmia 1930-luvulta tähän päivään. Kilpeläinen tulkitsee esityksessä Hämäläisen proosa-ja runotuotantoa ja lavalla nähdään myös Helvin aikalaisia – Saima Harmaja, Katri Vala ja Olavi Paavolainen.  Saamme vastauksia kysymyksiin: Miten päättyi Helvin työnhakumatka Söderströmille? Miksi romaanin Lumous puhtaaksikirjoitus oli epäselvä? Kuinka yh-äiti ehti kirjoittaa ja olla äiti? Miten Säädyllinen murhenäytelmä syntyi? Entä jos Helvi ja Olavi olisivat ratkoneet ongelmansa? Miten Helvi selvisi talvisodassa Helsingin pommituksista?

1996 parikymppinen kirjallisuuden ja lausunnan opiskelija Hillevi Kilpeläinen matkusti haastattelemaan 90-vuotiasta Helvi Hämäläistä, joka Finlandia-palkinnon voitettuaan oli noussut uudelleen julkisuuteen. Siitä syntyi idea kirjoittaa näytelmä kahden eri vuosikymmenien mentaliteettia edustavan naisen kohtaamisesta.  Kilpeläinen aloitti näytelmän käsikirjoittamisen 2020 yhdessä lauluntekijä Kristiina Kinnusen kanssa Hillevi Kilpeläinen haastatteli Helvi Hämäläistä 1990-luvulla.

Taiteilijuus ja äitiys ovat olleet molemmille ensiarvoisen tärkeitä. Helvi Hämäläisen elämä oli yksinhuoltajana ulkoisesti  niukkaa, sisäisesti rikasta, kun taas Hillevi Kilpeläisen elämää vaikeutti synnynnäinen sydänvika ja toistuvat keskenmenot.  Kokemukset on sisäänkirjoitettu esityksen tekstiin, jossa kaksi kielirekisteriä leikkaa toisensa. Helvin puhetapa on kirjallista ja kultivoitunutta ja yhteydenpito taiteilijoiden välillä käytiin kirjepostina. Hillevin puheessa kuuluu nykyaika ja näyttämölle tuodaan padi zoom- yhteyksineen.

Helvi Hämäläisen (16.6.1907 Hamina – 17.1.1998 Espoo) kirjailijanura kesti yli kuusi vuosikymmentä, joiden aikana häneltä julkaistiin kymmeniä proosa- ja runoteoksia. Säädyllisen murhenäytelmä aiheutti ilmestyessään 1941 suurta kohua, olihan osa hahmoista tunnistettavissa kulttuurihenkilöiksi. 1960-luvun jälkeen Hämäläinen vietti kirjailijana parikymmentä vuotta hiljaiseloa. 1987 hän sai Finlandia-palkinnon runokokoelmastaan Sukupolveni unta ja nousi uudelleen julkisuuteen 1990-luvulla WSOY:n julkaistua Ritva Haavikon kirjoittamat ja toimittamat Helvi Hämäläisen elämäkerran ja päiväkirjat.

Hillevi Kilpeläinen on näytellyt mm. Q-teatterissa, Nälkäteatterissa, Rovaniemen Teatterissa. Hänet tunnetaan lausuntailloistaan ja Suomen Lausujain Liiton puheenjohtajana (2022).

Ensi-iltansa monologi sai Musiikkiteatteri Kapsäkissä 8.3.2022 ja se on nähty vierailuesityksenä Teatteri IlmiÖssä Helsingissä sekä Kiiruun talolla, Somerolla.

Näyttelijätyön ohjauksesta vastaa Mikko Lammi, äänisuunnittelusta ja visualisoinnista Matti Hietala. Esityksen aloittava Ylitse -runo ja myrsky, Juuso Voltti. Pimeää-runon sävellys, Milla Pohjola.

Esitystä tukeneet: Kymenlaakson Kulttuurirahasto, Kansan Sivistysrahasto, Taike ja Helsingin kaupunki

Kesto: 2h (sis väliajan)

Liput:

Peruslippu 28€

S-Etukortin haltija, eläkeläinen, opiskelija, lapsi (alle 15v.) 25€

Kustavin kirjallisuusyhdistyksen jäsen 22€

Tiketti

Tiedot

Päivämäärä:
11.07.
Aika:
18:00 - 20:00

Tapahtumapaikka

Tuulentupa
Tuulentuvantie 3
Kustavi, 23360
+ Google Map