Ströömi virtaa -runo- ja musiikkiesitys

Esittäjät: Elise Siusluoto, Heljä Orne ja Antti Kestilä.

Ströömi virtaa -runo- ja musiikkiesitys

Runot on kirjoittanut kustavilainen Hilkka Oksama-Valtonen, joka vietti lapsuutensa Lypertössä Holman saaressa, Alastaloa vastapäätä, ja ystävystyi ympärillä asuvien saaristolaisten kanssa. 
 Runojen syntyyn on vaikuttanut Spoon River -antologia, joka on amerikkalaisen Edgar Lee Mastersin (1868 – 1950) kirjoittama hautakirjoituksista koostuva runokokoelma vuodelta 1915. 
 Ströömi virtaa kertoo vanhoista ja uusista saaristolaisista. Kaikki paitsi Kosti Vehanen on haudattu Kustavin kirkkomaahan. Mukana on myös tunnettu kustavilainen kissa, Katinka, joka on haudattu kirkon lähelle kotipihalleen. 
 
Ströömi virtaa -esitys sai ensi-iltansa Kustavin kirkossa Mörk ö -viikolla marraskuussa 2017. Sitä on esitetty myös Kakskerran kirkossa. Ströömi on Kustavissa kaakosta luoteeseen halkova kymmenen mailin merivirta, joka on myös laivareitti Iniön aukolta Lypertöön. Kustavin vaakunassa Ströömi on symboli. Ströömin rannalla on lukuisia kesämökkejä. Kosti Vehasen kreikkalaisen temppelin näköinen musiikkipavilonki näkyy hyvin Vartsalan lossilta.