Kaaskerin Lundström

La 17.7. klo 17 Nissilän piha

Juha Hurme: Kaaskerin Lundström

Nuori huippukyky kapteeni Lundström täräytti kännissä Raha-Rambergin fregatin Gotlannin kareille ja hukutti, kokkipoikaa ja itseänsä lukuun ottamatta, koko miehistön. Tästä on kulunut 30 pitkää vuotta. Ne Lundström on viettänyt Kustavissa Kaaskerin luodolla mökkirähjässään maksamassa ikuista syyllisyyttään vetämällä viinapalkalla pitäjän pojille, tuleville seilaajille, navigaation, merimatematiikan ja elämäntaidon pitkää kurssia.

 
Juha Hurmeen dramatisointi ja toteutus Volter Kilven synkänhauskasta mestarinovellista vie katsojan Lundströmin viinanhöyryiselle oppitunnille, jossa eksytään varsinaisesta asiasta ja sukelletaan elämisen mysteereiden syvyyksiin.  
 
Esityksen kesto 45 minuuttia. 
 
Juha Hurme ensiesitti Kaaskerin Lundströmin Kustavissa Kilven kaikkien aikojen ensimmäisellä kirjallisuusviikolla heinäkuussa 1999. Sen jälkeen Hurme on esittänyt monologiaan ympäri maata, mm. Suomen Kansallisteatterissa, muutamia satoja kertoja. Hurme on ajankulukseen tehnyt monologista lukuisia eri versioita, jotka kaikki päättyvät yhtä onnettomasti. Kustavissa heinäkuussa 2021 nähdään ja kuullaan taas uusi versio. 
 
Kuva: Stefan Bremer