Anni Mikkelsonin puheenvuoro Turun Kirjamessujen avajaisissa 30.9.2022

Hyvä Turun kirjamessujen väki,

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko on monitaiteinen kirjallisuustapahtuma saariston helmassa Kustavissa keskellä kauneinta. Tänä vuonna kirjailija Volter Kilpi on erityisen ajankohtainen Laura Kokon kiitellyn Kilpi-elämänkerran ilmestymisen myötä, joka avaa Kilven elämän ja tuotannon vaiheita muillekin kuin Alastalon salin vakitreenaajille.

Ja niinpä minulla on ilo ilmoittaa, että vuoden 2023 kirjallisuusviikon teemana on Volter, rakas! – rakkaus muuttaa kaikkea. Teema kutsuu pohtimaan rakkautta muutosvoimana niin rakkautena toiseen ihmiseen, elonkehään kuin jumalallisena rakkautena, joka ylentää sydämemme. Otsikko ammentaa kirjailijapariskunta Volter Kilven ja Hilja Vanhakartanon kirjeistä, joista hahmottuu matka kahden ihmisen kahdenkeskisen kielen ja maailman syntyyn. 

Nyt jos koskaan on aika puhua rakkaudesta. Filosofi Elisa Aaltola kirjoittaa, kuinka juuri tunteen voima saa meidät irrottautumaan akrasian tilasta, jossa emme toimi tietojemme ja arvojemme mukaisesti. Kriisien keskellä juuri rakkaus voi saada meidät lopettamaan toisiemme ja elonkehämme tuhoamisen.

Myös Kilpi-viikko syntyy joka vuosi uudestaan ja uudestaan rakkaudesta. Rakkaudesta Kilven sanaan ja Turun saariston maisemaan. Vuosi 2023 päättää kauteni kirjallisuusviikon taiteellisena johtajana. On ilo johtaa tapahtumaa, joka uskoo radikaalisti sivistyksen ja yhdessä ajattelun voimaan. Näin ajattelen myös isosiskomme Turun kirjamessujen tekevän.

Rakkaudellista messuviikonloppua hyvät kirjallisuuden ystävät. Tavataan Kustavissa ensi kesänä!

Muita uutisia

Elina Kilkun avajaispuhe 13.7.2022 Kilpi-viikon avajaisissa

Kuten minua liikuttaa ja lohduttaa tämäkin, tämä meidän arka, pandemiasta edelleen hapuillen toipuva ja jaettuja murheita kohtaamaan joutunut yhdessäolomme taiteen äärellä. Rohkenen lainata tähän loppuun kaikesta huolimatta myös Aleksis Kiveä, joka Nummisuutareissa kirjoittaa: Elämä on iloleikki. 

Lue lisää